Chemistry News

Aspargin Turşusu

Molecule of the Week” layihəsi çərçivəsində Vüsalə İsrafilova tərəfindən yazılan məqalə: “Aspargin Turşusu”.

Aspargin turşusu zülalların biosintezində istifadə olunan bir α-amin turşusudur. Bütün digər amin turşuları kimi bir amin qrupu və bir karboksil qrupu vardır. Onun α-amin qrupu protonlanmış – NH3– dədir. Fizioloji şəraitdə əmələ gəlir, α-karboksil qrupu fizioloji şəraitdə − COO -ə deprotonasiya olunur.

Fiziki xassələri: Başqa cür 2-aminbutandiol turşusu (C4H7NO4) adlandırılan aspargin turşusu molyar kütləsi 133,103  q/mol, sıxlığı 1,7 q/sm3 olan rəngsiz kristaldır. Ərimə temperaturu 270 ° C, qaynama temperaturu 324 °C-dir.

Kimyəvi xassələri: Aspargin turşusunun bir turşu yan zənciri var (CH2COOH). Digər amin qrupları fermentlər və zülallar ilə reaksiyaya daxil ola bilir. Fizioloji şəraitdə (pH=7,4) zülallarda yan zəncir qırılır, mənfi yüklü  – COO meydana gəlir. Aspargin turşusu ilk dəfə 1827-ci ildə kəşf edilib.

Aspargin turşusunun iki forması və ya enantiomerləri vardır: D və L forma.  “Aspargin turşusu” adı ya enantiomerə, ya da ikisinin qarışığına işarə edə bilər.  Bu iki formadan yalnız biri “L-aspargin turşusu” birbaşa zülallara daxil edilir. Həmkarı “D-aspargin turşusu”-nun bioloji rolları daha məhduddur. D-Aspargin, məməlilərdə çox rast gəlinən iki D-amin turşusundan biridir. Orqanizm tərəfindən sintez oluna bildiyi üçün əvəzolunmaz amin turşusu kimi təsnif edilir.

Sintezi: Aspargin turşusunun biosintezi bir aminotransferaza fermenti ilə asanlaşdırılır. Bir amin qrupunun alanin və ya qlutamin kimi başqa bir molekuldan qopması aspargin və alfa-keto turşusu verir. Sənayedə aspargin, L-aspargin  fumaratın aminasiyası ilə istehsal olunur .

Bitkilərdə və mikroorqanizmlərdə aspargin, insanlar üçün vacib olan bir neçə amin turşusunun xəbərçisidir: metionin, treonin, izoleysin və lizin. Asparginin bu və ya digər amin turşularına çevrilməsi asparginin “semialdehid” O2CCH(NH2)CH2CHO-ya reduksiyası ilə başlayır.

-O2CCH(NH2)CH2CO2– + GC(O)NH3+ O2CCH(NH2)CH2CONH3+ + GC(O)O

(burada GC(O)NH2 və GC(O)OH uyğun olaraq qlutamin və qlutamid turşusudur).

Tətbiqi: 2014-cü ildə aspargin turşusu istehsalı 35,7 min ton təşkil edirdi (117 min ABŞ dolları dəyərində). Hazırkı tətbiqlərə bioloji olaraq parçalana bilən polimerlər (poliaspargin turşusu), miqyas və korroziya inhibitorları və qatranlar daxildir.

Aspargin turşusu bazarının böyüməsinin bir sahəsi bioloji olaraq parçalanan super əmici polimerlərdir (SAP – superabsorbent polimer). Superabsorbent polimerlərin qiyməti bazarda 2014-cü ildən 2019-cu ilədək qlobal olaraq illik 5,5% artım tempi ilə 8,78 milyard dollara çatmışdır. Superabsorbent polimerlərin təxminən 75%-i birdəfəlik uşaq bezlərində, əlavə olaraq 20%-i yetkinlərin inkontinansı və qadın gigiyena məhsulları üçün istifadə olunur. Poliaspargin turşusu, aspargin turşusunun polimerləşmə məhsulu, poliakril turşusunun bioloji olaraq parçalana bilən bir əvəzedicisidir.

Aspargin turşusu 19 milyard dollarlıq gübrə sənayesində tətbiq olunur, burada poliaspartat su tutma və azot alımını yaxşılaşdırır.

Aspargin turşusu  karbamid dövriyyəsində də mühüm rol oynayır.

İntervertebral disklərdə (IVD) aspargin turşusu ölüm yaşının ölümdən sonrakı qiymətləndirilməsində istifadə olunmuşdur.

Yeddi sağlam gənc kişi idmançı, aspargin turşusu və ya onun duzlarını qəbul etdikdən sonra bir döngə erqometrində məşq etdi. Araşdırma nəticəsində bu duzların, dövr edən ammonyak səviyyələrinə təsir edərək əzələ işlərini yerinə yetirmək qabiliyyətini artıra biləcəyi müəyyən olunmuşdur.

 

Ədəbiyyat

  1. Schütz, H-Ritz, S “Aspartic Acid Racemization in Intervertebral Discs as an Aid to Postmortem Estimation of Age at Death” Volume 38, Issue 3 (May – 1993)
  2. Matthew Wesson,Lars Mcnaughton Ph.D.,Peter Davies & Peter Davies “Effects of Oral Administration of Aspartic Acid Salts on the Endurance Capacity of Trained Athletes” Pages 234-239 Accepted 18 Nov 1987, Published online: 22 Feb 2013
  3. Wikipedia -Aspartic acid

 

65820login-checkAspargin Turşusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wpChatIcon